CIKKEK

Felkészülés a kreatív esküvői fotózásra

kreatív esküvői fotózásIdeális esetben – például ha saját az esküvői ruha – a kreatív fotózás külön napon van, így nincs sietség, stressz az utána következő események miatt.

Sokkal oldottabb a hangulat, emiatt a menyasszony és a vőlegény könnyebben adja igazi önmagát. Én fotósként ezt szoktam javasolni, de nem mindenki érzi annyira fontosnak, esetleg nincs is rá lehetőség.

Ha ugyanazon a napon van a kreatív fotózás, lehetőség szerint az esküvői helyszín – szertartás vagy lakodalom – környékén keressük meg előzőleg a legérdekesebb helyeket, legyen az akár csak egy szép fatörzs vagy falrészlet.

Esküvői kellékek közül a párra szoktam bízni mit hoznak. Van aki egy csipkés napernyőt előnyben részesít, van aki egy üveg bort és piknik kosarat. Azt szoktam javasolni, hogy minél inkább személyes legyen.

A smink és az esküvői frizura is adott – a fotóstól független – így főleg ha asszimetrikus, akkor nagyon fontos hogyan állnak egymáshoz képest, illetve melyik oldalról fotózom. Emiatt egy bizonyos mértékig érdemes instruálni őket.

Nagyon sokszor akkor készülnek a legjobb képek ha azt mondom, hogy még nem éles a szituáció, csak a gépet állítgatom az adott fényviszonyokhoz. Pláne ha egy teleobjektív van rajta és emiatt kicsit távolabb is vagyok tőlük. Akkor nem veszik még véresen komolyan és felhőtlenül beszélgetnek, nevetgélnek. Ezzel tudok némi spontaneitást vinni a “beállított” képekre.

Mivel szerencsémre a legtöbb esküvő jó időben volt, az esküvői ruha pedig nem mindig lenge, van hogy nagyon kimerítő egyik helyről a másikra sétálni, kocsiba ki-be szállni. Ezért, bár banális de annál fontosabb, hogy mindig igyon elég vizet a menyasszony és a vőlegény is, erre mindig odafigyelek és hálásak is érte.

Általában már ott helyben is megmutatok pár képet a fényképező LCD kijelzőjén, hogy lássák mennyire jól mutatnak. Ez növeli önbizalmukat, amire szükség is van, hiszen a legtöbben nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy jobbról-balról órákon át fotózzák őket.

Meg szoktam kérdezni a holtidőkben (cigiszünet, evés-ivás, utazás/séta közben), hogy hol-hogyan ismerkedtek össze, amire mindenki szívesen emlékszik vissza és szívesen el is mesélik. Oldja a hangulatot és közvetlenebb kapcsolatba helyez az ifjú párral.

Újabban már kérem a párokat, hogy válogassanak néhány képet össze internetről, amik tetszenek nekik, hogy tudjam milyen hangulatú képek jönnek be nekik. Ez jó támpont a helyszínen is és később az utómunkánál is.

Egy esküvői fotós számára nagyon fontos, hogy tudja előre mi-mikor történik, ezért már napokkal előre szoktam kérni egy napirendet az esküvőszervezőtől vagy éppen a pártól. Azt, hogy mennyi időt tudunk a kreatív részre szánni, nagyban befolyásolja a helyszínek sokszínűsége. Általában szokott némi csúszás lenni, ezt mindig belekalkulálom.

Ha idő szűkében vagyunk, inkább olyan helyeket választok, ami egyaránt alkalmas közeli portrékhoz és egész alakos képekhez is, ahol jobban tud érvényesülni a háttér illetve a környezet.

Bár amikor csak lehet a természetes fényt részesítem előnyben, de nem mindig elég vagy ideális. Mindig viszek magammal segítséget, aki nem csak a fények beállításában (vaku/derítőlap tartásában) tud segíteni, de adott esetben a telefont kezeli (mutatja rajta a referenciaképet), vagy éppen a csoportképhez “beigazgatja” a tömeget.